Thursday, June 24, 2021

Ayam Masak Bawang ala Penang

Salam Lockdown MCO 3.0 Disebabkan lockdown lagi, dan dah setahun lebih pun WFH, dilemma mommy ialah dah abis menu utk masak setiap hari. Minggu ni, datang mood nak try menu pelik2. Tak la pelik mana, cuma mommy tak pernah masak. So hasilnya, 'menu of the day' semalam ialah Ayam Masak Bawang ala Penang.

 
Ayam Masak Bawang

Untuk resepi, mommy refer Youtube Chef Anand Pusudoray https://youtu.be/FoL7Wv06EF8

😇
Cara-cara mommy buat ialah:

1) Marinate 1 ekor ayam dengan garam & kunyit
    - biar dalam setengah jam

2) Panaskan minyak
    - goreng 3 biji bawang merah besar yang dihiris hingga keperangan
    - then keluarkan bawang
    - goreng ayam hingga 3/4 masak

3) Tumis
    - 2 kulit kayu manis
    - 2 bunga lawang
    - 1 helai daun pandan
    - 3 tangkai daun kari (pandai2 tambah sendiri ahahah)

4) Tumis sampai naik bau
    - 2 sudu teh pes bawang putih
    - 2 sudu teh pes halia 

5) Tumis
    - 2 biji bawang besar yang diblend dgn air yg byk (chef suruh sebiji je hihi)
    - kacau hingga mendidih

6) Tambah
    - 1 sudu besar sos tomato
    - 1 sudu besar sos cili
    - 1 sudu besar sos tiram
    - 2 sudu besar serbuk cili
    - 1 sudu kecil serbuk jintan putih
    - 1/2 sudu kecik garam masala

7) Perasakan dengan garam dan gula

8) Masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul rata

9) Masukkan bawang yang digoreng awal tadi.

10) Biarkan mendidih
    - lepas mendidih, tutup kuali selama 8 minit dgn api kecil

Alhamdulillah... Siap dan sedap









No comments:

Post a Comment